Chimpansees komen op voor achtergestelde soortgenoot

Chimpansees pikken het niet als zijzelf een grote beloning krijgen en hun soortgenoten voor dezelfde taak slechts een klein snoepje ontvangen. Dat blijkt uit onderzoek. Het lijkt erop dat de apen een grove vorm van sociale gerechtigheid met de mens delen.

Uit eerder onderzoek was al gebleken dat verschillende apen, mensapen en zelfs honden niet blij waren wanneer ze een magere beloning kregen terwijl hun soortgenoot voor dezelfde taak rijkelijk beloond werd. Maar geen enkel dier had er iets op tegen als hij een grote beloning kreeg en de ander er magertjes vanaf kwam.

Weigeren
Onderzoeker Sarah Brosnan besloot te onderzoeken hoe de primaten van hetzelfde geslacht onderling op verschillende beloningen reageerden. Zoals verwacht weigerden de apen een saaie wortel aan te nemen als ze zagen dat hun soortgenoot een lekkere druif kreeg. Maar verrassend genoeg weigerden de chimpansees de druiven ook wanneer ze zagen dat een ander het met een wortel moest doen.

Wraak
Uit eerdere onderzoeken was gebleken dat het apen niet interesseerde hoe hun soortgenoten beloond werden. Maar Brosnan liet de chimpansees naast elkaar zitten terwijl ze de beloningen in ontvangst namen. Wellicht lieten de goed bedeelde apen om die reden hun beloning liggen: ze waren bang voor wraak.

De onderzoekers merken echter op dat het bewustzijn van het feit dat de één minder krijgt dan de ander erop wijst dat er een complexe sociale interactie tussen de apen plaatsvindt. En deze lijkt in veel opzichten op de interactie tussen mensen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd