Chimpansees kennen zeker 66 gebaren

In vorige onderzoeken was de teller blijven hangen op 30, maar nu blijkt dat chimpansees minimaal 66 gebaren gebruiken om te communiceren.

De onderzoekers filmden een groep chimpansees en bestudeerden de beelden. Ze zochten naar bewijs dat de dieren opzettelijk met elkaar communiceerden. In totaal bleken de dieren er 66 gebaren op na te houden.

Meer
Dat is veel meer dan uit eerdere onderzoeken bleek. Wetenschapper Catherine Hobaiter denkt de resultaten wel te kunnen verklaren. “We denken dat mensen hiervoor slechts fracties (van de gebaren, red.) zagen, want als je de dieren in gevangenschap bestudeert, zie je niet alles. Je ziet ze niet op jacht gaan naar andere apen, vrouwtjes wegnemen om te paren of andere groepen chimpansees ontmoeten.”

WIST U DAT…

…chimpansees ook goede gamers zijn?

Kijken
Maar hoe bepaalden de onderzoekers of iets een gebaar en niet zomaar een loze beweging was? “We keken of de aap die het gebaar maakte naar zijn publiek keek,” legt onderzoeker Richard Byrne uit. “En we keken of hij vasthoudend was: als de actie geen resultaat opleverde, zouden ze het moeten herhalen.”

Wat betekent dat?
Sommige gebaren spreken voor zichzelf. Zo schudt een jong dat wil spelen de hand van een ander jong. Zo hoopt het dier de ander zover te krijgen dat deze meespeelt. Ook wenken de dieren elkaar. Maar er zijn ook veel gebaren die de wetenschappers nog niet kunnen ‘vertalen’. Nader onderzoek moet uitwijzen wat deze gebaren betekenen.

Niet alleen chimpansees gebruiken gebaren. Ook andere mensapen doen het. Dat wijst erop dat communiceren door middel van gebaren al heel erg oud is en nog stamt uit de tijd voordat de verschillende apensoorten ontstonden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd