Chimpansees houden van goede muziek

 BIOLOGIE  De mens is niet de enige soort ter wereld die kunst waardeert. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat chimpansees onderscheid kunnen maken tussen zuivere en valse muziek. Wordt het tijd dat de jury van televisieprogramma’s als X-Factor en Popstars vervangen wordt door een leger apen?

Voor het onderzoek zochten wetenschappers apen die nog nooit in aanraking zijn gekomen met muziek. Een moeilijke taak, want mensen draaien overal muziek. En apen? Die luisteren vrolijk mee. Toch bleek er een chimpansee te zijn die nog nooit naar de klanken van artiesten als Michael Jackson en Queen heeft geluisterd: de zeventien weken oude Sakura.

Wetenschappers gaven Sakura een snaar, waarmee een instrument bediend kon worden. Als Sakura een bepaalde noot speelde, dan kwam er ‘goede muziek’ uit het instrument. Andere noten zorgden voor valse melodiëen. Sakura had snel in de gaten welke noot zorgde voor goede muziek. 55% van de tijd produceerde het instrument zuivere klanken, allemaal dankzij de vrouwelijke aap.

Wetenschappers menen dat het onderzoek laat zien dat er een gemeenschappelijke oorsprong is tussen apen en mensen als het gaat om muzikale kennis.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd