Wetenschappers hebben ontdekt dat ook chimpansees politiemannen en -vrouwen hebben die de orde moeten handhaven.
Onderzoekers hebben nu voor het eerst bewezen dat geheel onpartijdige chimpansees zich met maar één doel in een conflict mengen: zorgen dat het conflict stopt. Dat doen ze niet uit eigenbelang. Nee: ze hebben in eerste instantie het belang van de groep voor ogen.
Nieuwe vrouwen
De wetenschappers baseren hun conclusies op observaties in een dierentuin. “We hadden het geluk dat we een groep chimpansees konden bestuderen die geconfronteerd werd met nieuwe vrouwtjes,” vertelt onderzoeker Claudia Rudolf von Rohr. Dat zorgde voor onrust: de mannetjes vochten met elkaar. “De rangorde van de mannen werd opnieuw bepaald en de stabiliteit van de groep kwam in het geding. Dat gebeurt ook in het wild.”
Ingrijpen
En dat is het moment waarop de politie ingrijpt. Vooral wanneer meer dan twee chimpansees bij een conflict betrokken zijn, zijn de ‘politiemannen’ sterk geneigd om in actie te komen. Dat is ook logisch: dan loopt de groep het grootste gevaar. En het is voor chimpansees zeer belangrijk dat hun groep niet verdeeld raakt.
Politieman
Lang niet alle chimpansees kunnen politieman worden, zo blijkt uit het onderzoek dat in het blad PLoS ONE is verschenen. Het zijn voornamelijk chimpansees die een hoge functie binnen de groep bekleden of in ieder geval veel respect genieten. Feministisch zijn de chimpansees wel: ook dames kunnen tot het politiekorps toetreden.
Het onderzoek is heel interessant. Niet alleen voor mensen die meer over de chimpansees willen weten. Maar ook voor onderzoekers die zich bezighouden met de ontwikkeling van de mens. Ook wij mensen vinden het welzijn van de gemeenschap belangrijk. En ook wij mensen hebben onder meer een politiekorps dat dat welzijn moet garanderen. Het onderzoek wijst erop dat de grondslagen voor die maatregelen al heel oud zijn.