Chimpansee weet zijn weg te vinden in doolhof op de computer

chimpansee

Nieuw onderzoek toont aan dat chimpansees prima overweg kunnen met een lastig doolhof op de computer. Het bewijst dat de chimpansees in staat zijn om een route te plannen en daarbij te anticiperen op toekomstige knelpunten.

Wetenschappers verzamelden een aantal chimpansees, resusapen en kapucijnapen. Ook namen menselijke kinderen (tussen de 28 en 66 maanden oud) aan het onderzoek deel. De proefdieren en -mensen werden geconfronteerd met 100 unieke doolhoven en moesten elke keer de weg weten te vinden naar de uitgang.

Lastiger
De doolhoven waren niet allemaal even gemakkelijk. Om de uitgang te bereiken, was het soms voldoende om richting de uitgang te bewegen. Maar er waren ook moeilijkere doolhoven die van de proefdieren en -mensen vroegen dat ze eerst een stukje van de uitgang vandaan bewogen om er in de toekomst te kunnen arriveren. Om de beste prestatie neer te zetten, moesten proefdieren en -mensen in sommige gevallen dus vooruitdenken. Ze moesten de route naar het einde van het doolhof alvast uitstippelen om de cursor in de juiste richting te kunnen bewegen en valkuilen onderweg te vermijden.

WIST JE DAT…

Planning
“De chimpansees bleken hier heel goed in te zijn,” vertelt onderzoeker Michael Beran. De resusapen en kapucijnapen hadden iets meer moeite met de moeilijkere doolhoven die van de dieren vroegen dat ze zichzelf iets afremden (wat vraagt om een stukje zelfcontrole) en de doolhoven die van de dieren verwachtten dat ze wisten te anticiperen op toekomstige knelpunten in die doolhoven. “Deze gegevens laten zien dat chimpansees – en in beperkte mate ook apen – in staat zijn om te anticiperen op de toekomst en toekomstige gebeurtenissen kunnen plannen.”

Ook kinderen bleken goed in staat om hun weg door het doolhof te vinden. Wel bleken oudere kinderen beter te presteren dan jongere kinderen. Dat chimpansees beter presteerden dan resus- en kapucijnapen en dat oudere kinderen beter presteerden dan jongere kinderen is volgens de onderzoekers te wijten aan verschillende cognitieve processen die beïnvloeden in welke mate mensen en dieren in staat zijn om zaken te plannen. De verschillen kunnen bijvoorbeeld worden toegeschreven aan het concentratievermogen, de grootte van het brein en sociale systemen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd