Chimpansee kan nieuwe techniek leren door alleen maar te kijken

  chimpansee

  Voor het eerst hebben onderzoekers bewijs gevonden dat chimpansees hun omgang met gereedschappen kunnen verbeteren door te kijken hoe anderen met die gereedschappen omgaan.

  Onderzoekers verzamelden een aantal chimpansees en leerden ze om met behulp van een rietje te drinken. De apen leerden het rietje in een pakje sap te stoppen, het rietje er weer uit te halen en vervolgens aan de onderkant van het rietje te zuigen om drinken binnen te krijgen. Een tweede groep chimpansees leerde het rietje in het pakje sap te stoppen en er direct aan te zuigen. Voor beide technieken moesten de chimpansees over dezelfde vaardigheden beschikken. De tweede methode werkte wel aanzienlijk beter: de chimpansees kregen veel meer drinken binnen.

  Foto: Yamamoto S, Humle T, Tanaka M (2013) Basis for Cumulative Cultural Evolution in Chimpanzees: Social Learning of a More Efficient Tool-Use Technique. PLoS ONE 8(1): e55768. doi:10.1371/journal.pone.0055768.
  Foto: Yamamoto S, Humle T, Tanaka M (2013) Basis for Cumulative Cultural Evolution in Chimpanzees: Social Learning of a More Efficient Tool-Use Technique. PLoS ONE 8(1): e55768. doi:10.1371/journal.pone.0055768.

  Vervolgens lieten de onderzoekers de chimpansees uit de eerste groep toekijken hoe chimpansees uit de tweede groep (op veel efficiëntere wijze) dronken. Alle chimpansees uit de eerste groep gingen nadat ze dat gezien hadden op een andere manier drinken: ze stopten het rietje in het pakje en gingen uit het pakje drinken, in plaats van het rietje onderlangs leeg te zuigen. En zodra ze op die nieuwe techniek waren overgestapt, gebruikten ze de ‘oude’ (minder efficiënte) techniek niet meer.

  “Wanneer chimpansees ontevreden zijn over hun eigen techniek, kunnen ze een verbeterde techniek leren door een vaardige persoon die de techniek demonstreert, nauwgezet te observeren,” zo schrijven de onderzoekers in het blad PLoS ONE.

  Bronmateriaal

  "Basis for Cumulative Cultural Evolution in Chimpanzees: Social Learning of a More Efficient Tool-Use Technique" - Plosone.org
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Kevin Case (cc via Flickr.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd