Wetenschappers hebben ontdekt dat een groot deel van het eten van de chimpansee een medische werking heeft.
De onderzoekers trekken die conclusie nadat ze 40 wilde chimpansees in Oeganda bestudeerden. Ze ontdekten dat de apen veel voedsel naar binnen werkten dat niet direct heel erg voedzaam was.
Medisch
Zelfs wanneer er voedsel is dat heel voedzaam is, gaan de apen soms nog voor planten die een medische werking hebben. En ze weten precies welke delen van de plant dat zijn. Zo eten de apen onder meer bladeren van de Antiaris toxicaria. Deze bladeren gaan de vorming van tumoren tegen. Ook de anti-bacteriële Ficus capensis doet het goed, net als de pitten van Cordia abyssinica (tegen malaria en bacteriën). Tevens eten de apen regelmatig bladeren van de Ficus urceolaris tegen wormen.
Afkijken
De chimpansees leren van elkaar, zo stellen de onderzoekers. Ze kijken de kunst af van apen die een rolmodel vormen vanwege hun leeftijd of status, meldt het blad Physiology & Behavior. Het feit dat chimpansees al met medicijnen werken, wijst erop dat medicatie niet iets typisch ‘menselijks’ is. Het gebruik van planten met een medische werking stamt hoogstwaarschijnlijk uit de tijd van onze verre, verre voorouders.
Gorilla
Opvallend genoeg eten chimpansees in vergelijking met bijvoorbeeld gorilla’s veel meer planten met een medische werking. Toch is dat niet zo heel gek, zo weten de onderzoeker. De magen van gorilla’s kunnen meer hebben en zijn beter in staat om giftige stoffen te lozen. Hierdoor hebben de dieren dus eigenlijk geen medicijnen nodig.
De chimpansee is niet de enige die voor apotheker speelt. Ook geiten eten graag van planten die afrekenen met parasieten. Toch is de chimpansee – samen met de mens – hoogstwaarschijnlijk wel de soort die het meeste aan medicijnen doet.