Chileense stad is drie meter verplaatst

De Chileense aardbeving verkortte de aardse dagen en verplaatste de as van onze planeet. Maar er is meer. Mike Bevis van de Ohio staatsuniversiteit is er dankzij GPS-metingen achtergekomen dat de stad Concepcion drie meter naar het westen is verplaatst.

De Chileense stad Concepcion bevond zich het dichtst bij het epicentrum van de aardbeving op 27 februari. De aardbeving had een kracht van 8,8 op de schaal van Richter. Santiago, de hoofdstad van Chili, is volgens berekeningen van Bevis en zijn team 25 centimeter opgeschoven. Zelfs Buenos Aires, de stad die meer dan 1.200 kilometer van het epicentrum lag, is een paar centimeter verschoven.

Bevis onderzoekt sinds 1993 de korst van Chili. Veel geowetenschappers hebben interesse in Chili, omdat de zogenaamde Nazca-plaat zich met veel geweld onder het Zuid-Amerikaanse continent duwt. De Nazca-plaat bevindt zich onder het oostelijke deel van de Grote Oceaan.

Momenteel houden 25 GPS stations de beweging van de Zuid-Amerikaanse aardkorst in de gaten. Bevis’ team hoopt daar de komende jaren vijftig stations aan toe te voegen, om de verplaatsing van het landschap nog beter te volgen.

Hieronder is de verplaatsing van de verschillende steden in Chili en buurland Argentinië te zien.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd