Chemotherapie effectiever dankzij ‘huang qin tang’

Huang Qin Tang zorgt ervoor dat chemotherapie beter werkt en gezond weefsel buiten schot blijft. Dat concluderen wetenschappers. De Chinezen maken het goedje al honderden jaren. Huang Qin Tang – een mix van plantenextracten, wortels en fruit – staat onder het Chinese volk bekend als een effectief middel tegen een verwarde maag en misselijkheid.

Chemotherapie heeft een aantal nare bijwerkingen. Zo worden tijdens de therapie niet alleen ongezonde, maar ook gezonde cellen gedood. Hierdoor kan een patiënt sterk verzwakken. Wetenschappers van de universiteit van Yale hebben daar nu dus iets op gevonden.

Muis
Ze verzamelden een aantal muizen met darmkanker en gaven ze chemotherapie. Hierdoor werden de tumoren kleiner, maar raakten ook de gezonde delen van het darmstelsel verzwakt. Een deel van de muizen kreeg naast de chemotherapie ook Huang Qin Tang. Na enkele dagen herstelde het goedje de beschadigingen in het darmstelsel. Hierdoor verzwakten de muizen minder sterk. Bovendien bleek de chemotherapie beter aan te slaan: meer kankercellen werden gedood.

Huwelijk
“Chemotherapie zorgt bij miljoenen patiënten voor veel ellende, maar PHY-906 (het Chinese Huang Qin Tang, red.) heeft meerdere biologische, actieve componenten die de verschillende bronnen van dit ongemak kunnen aanpakken,” vertelt onderzoeker Yung-Chi Cheng. “Deze combinatie van chemotherapie en kruiden is als een soort huwelijk tussen het westen en het oosten als het gaat om de behandeling van kanker.”

“Wij gaan dit proces beter bestuderen en verfijnen, zodat we de aard van deze kruiden beter begrijpen. Door de geschiedenis opnieuw te bestuderen kunnen we veel toekomstige medicijnen ontdekken.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd