Cheetah: de snelste robot ter wereld

Boston Dynamics heeft een miljoenencontract binnengehaald om twee bijzondere robots te ontwikkelen: een menselijke robot die in staat is om onherbergzame gebieden te verkennen en de snelste robot ter wereld. De tweede robot krijgt waarschijnlijk vier poten, zodat de machine snelheden van 30 tot 45 kilometer per uur kan afleggen.

De miljoenen dollars komen uit de kas van DARPA, een instituut van het Amerikaanse ministerie van defensie voor de ontwikkeling van militaire technologie.

WIST U DAT…

…er in de toekomst wellicht een robot langs uw deur komt om afval op te halen?

De robot gaat ‘Cheetah’ heten. Dat is niet voor niets, want de robot vertoont uiterlijke overeenkomsten met een jachtluipaard. Boston Dynamics verwacht dat de robot in een later stadium hogere snelheden dan 45 kilometer per uur bereikt. “Sommige dieren halen snelheden van 95 tot 110 kilometer per uur”, vertelt Marc Raibert, president van Boston Dynamics. “Ik kan geen reden bedenken waarom een robot dit niet zou kunnen.”

Het eerste prototype van Cheetah is waarschijnlijk over 20 maanden klaar. Wij zijn nu al benieuwd naar het resultaat. Natuurlijk vragen we ons ook af wat het Amerikaanse leger met deze robot wil doen.

De tweede robot is ATLAS, een menselijke robot die kan klimmen en door kleine ruimtes kan kruipen. De robot loopt op twee benen en gaat zeer sterk worden. ATLAS kan ingezet worden om onherbergzame gebieden te verkennen. Gebieden die wellicht te gevaarlijk zijn voor menselijke verkenners.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd