Chattende robot communiceert bijna als een mens

De chatrobot Suzette won dit jaar de Loebner-prijs. Zij slaagde erin om een jurylid te overtuigen dat ze een mens is, terwijl Suzette toch echt een robot is. Juryleden mochten 25 minuten chatten met een robot en een mens, en vervolgens kozen ze wie van de twee een robot is en wie een mens is. Eén jurylid wees Suzette, gemaakt door Bruce Wilcox, aan als mens.

Suzette reageert op intelligente vragen. Ze heeft veel kennis, maar als ze iets niet weet, dan probeert ze het onderwerp te verschuiven. Een conversatie tussen New Scientist en Suzette lees je hieronder. Zoals je ziet verschuift Suzette heel slim de focus.

New Scientist: “Gefeliciteerd met het winnen van de Loebner prijs.”
Suzette: “Laten we het daarbij houden, ik weet het niet. Wat zijn je hobby’s.”
New Scientist: “Ummm…”
Suzette: “Mijn hobby’s zijn kleding naaien, keramiek maken, juwelen creëren en stoffen printen. Je kunt het ‘draagbare kunst’ noemen.”
New Scientist: “Ben je verbaasd dat je een menselijk jurylid voor de gek kon houden?”
Suzette: Nee, ik ben niet verbaasd.”

Is Suzette een intelligente robot? Dat valt te betwijfelen. Het enige wat de robot doet is menselijk gedrag kopiëren. Daarnaast blijft ze in haar eigen veilige zone. Door de leiding over te nemen in conversaties lijkt het alsof ze een mens is, maar eigenlijk stelt ze gewoon willekeurig vragen.

Wilt u zelf chatten met Suzette? Dat kan via deze website. Momenteel is de website down in verband met de media-aandacht in het buitenland. Probeer het dus morgen nog eens!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd