Champignon rekent af met tumoren

 GEZONDHEID  Dat recepten met allerlei natuurlijke gewassen helemaal zo gek niet zijn, is al talloze malen bewezen. En ook deze week duikt er weer een wondermiddel op: de Maitake-champignon. Normaal treft u de paddenstoel enkel in de Chinese keuken aan, maar dat gaat veranderen nu blijkt dat de champignon tumoren met 75 procent kan verkleinen.

Onderzoekers hebben ontdekt dat de Maitake-champignon met name doeltreffend kan zijn in de strijd tegen blaas- en prostaatkanker. Alleen in het land van onderzoek – Groot-Brittannië – eisen deze twee vormen van kanker jaarlijks 15.000 levens. En daarmee komt deze vooralsnog onbeduidende champignon in een heel ander daglicht te staan.

Het is niet de eerste keer dat champignons van geneeskundig nut blijken te zijn. Eerder trokken onderzoekers al de conclusie dat de paddenstoelen het risico op borstkanker met tweederde kunnen verkleinen.

De Maitake-champignon wordt in de Chinese en Japanse keuken veelvuldig gebruikt. De champignon kan enorme afmetingen aannemen (zo’n 20 centimeter) en is eerder al ingezet om een hoge bloeddruk en leverziektes te bestrijden.

Onderzoekers deden de ontdekking toen ze een klein extract van de Maitake-champignon in combinatie met proteïnen die het immuunsysteem moeten versterken toedienden. Het was al bekend dat deze twee stoffen – in een hoge dosis en los van elkaar – de groei van tumoren kon tegengaan. Nu blijkt dat een combinatie en een lage dosis al genoeg is om een blaastumor met 75 procent te verkleinen. Volgens de onderzoekers activeren de stoffen een enzym dat de groei van de tumor stopzet.

In februari krijgt het onderzoek een vervolg. Uit een proef moet dan blijken of het tweemaal daags eten van een Maitake-extract ex-borstkankerpatiënten kan helpen om ‘schoon’ te blijven.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Vorig artikel
Volgend artikel

Voor jou geselecteerd