Cast van Finding Nemo ernstig bedreigd

Maar liefst éénzesde van alle vissoorten die in de film acte de présence geven, dreigt uit te sterven, zo blijkt uit onderzoek.

De wetenschappers bestudeerden niet alleen alle vissoorten die in de film voorkomen, maar ook verwante soorten. En het ziet er niet best uit. “Het is ondenkbaar dat de karakters uit Finding Nemo uitsterven, maar dat is wel de realiteit als we niet meer aandacht gaan besteden aan de diversiteit van het leven in zee,” vertelt onderzoeker Loren McClenachan.

Crush
Met name de schildpadden uit Finding Nemo (ook wel bekend als Crush en Squirt), maar ook de hamerhaaien (Anchor) en de makreelhaaien (Bruce en Chum) en de adelaarsrog (meester Ray) hebben het moeilijk. Maar ook de zeepaardjes worden ernstig bedreigd.

In de soep
Maar waardoor worden ze dan bedreigd? De oorzaken verschillen, zo ontdekten de onderzoekers. “Nemo die in aquariums in bedrijven belandt, Anchors vinnen die in de soep belanden en het verkopen van Sheldon het zeepaardje eist zijn tol.” Haaien en roggen hebben ook te lijden onder de overbevissing en worden onvoldoende beschermd tegen de internationale handel, zo stellen de wetenschappers.

Jacques
Uit het onderzoek blijkt dat maatregelen ter bescherming van al deze soorten hard nodig is. Maar dat is lastig. Hoewel grotere zeedieren wel redelijk goed beschermd worden, kunnen de kleinsten niet echt op bescherming rekenen. Zonder dat we het in de gaten hebben, verdwijnen kleine diertjes zoals Jacques (een garnaal in Finding Nemo) van de aardbodem en dat heeft gevolgen voor het gehele ecosysteem.

Is er dan ook nog een lichtpuntje in dit hele verhaal? Ja. Twee zelfs. Ten eerste doen de schildpadden het in bepaalde gebieden inmiddels al iets beter. Dat komt doordat speciale netten deze dieren in staat stellen om – wanneer ze er toevallig in belanden – te ontsnappen. Een tweede lichtpuntje is het feit dat Nemo zelf nog niet tot de bedreigde diersoorten behoort.

Bronmateriaal

"Not Finding Nemo becomes a reality" - SFU.ca
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door © 2003 - Disney Enterprises, Inc. / Pixar Animation Studios (via IMDB.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd