Cassini ziet vreemde heuvels op Titan

Tussen kerst en oudjaar vloog de Cassini-ruimtesonde langs Titan en maakte een reeks mooie foto’s. Eén foto laat aparte, gescheurde heuvels zien. Iedere heuvel is tachtig kilometer breed en zestig meter hoog. Dit is de eerste keer dat deze vreemde heuvels op de maan Titan van Saturnus zijn ontdekt.

De heuvels lijken een beetje op coronae op Venus en de maan Miranda (Uranus). Een corona ontstaat door het opzwellen van warm materiaal onder het oppervlak van een maan of planeet. De grootste corona is de Artemis Corona op Venus met een diameter van 2.100 kilometer.

Op dit moment proberen wetenschappers er achter te komen hoe de heuvels op Titan zijn ontstaan. Ze denken dat het niet komt door opzwellend materiaal, zoals op Venus, maar ze sluiten niets uit. Het is niet de eerste keer dat het oppervlak van Titan wetenschappers verrast.

“Het stervormige patroon van de heuvels geeft aan dat er iets gebeurt in het centrum van de ster”, legt Steve Wall van het Cassini-team uit. “Misschien is de heuvel ontstaan door tektonische krachten of door regen.” Toekomstige scheervluchten van de Cassini-ruimtesonde langs Titan moeten antwoorden geven op de vragen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd