Cassini ziet hoe zonlicht Titans meren laat schitteren

cassini

Ruimtesonde Cassini heeft een prachtige foto gemaakt van de zonovergoten meren op de noordpool van Saturnus’ grootste maan: Titan. Op het bijzondere kiekje glinsteren de meren je tegemoet.

Het is een uniek kiekje (waarop we Titan in infrarood licht zien). In het verleden heeft Cassini – die tien jaar geleden bij Saturnus aankwam – al foto’s gemaakt waarop de zeeën te zien zijn en afzonderlijke foto’s afgeleverd waarop te zien is dat zonlicht gereflecteerd wordt. Het is voor het eerst dat Cassini een foto aflevert waarop we de grenzen van de zeeën én het zonlicht dat door de zeeën gereflecteerd wordt, zien.

Op de foto zien we ook een paar opvallende details. Bijvoorbeeld een pijlvormig helder verschijnsel. Het zijn heldere methaanwolken die zich nabij de noordpool van Titan begeven. Wolken zoals deze vullen de zeeën – die bestaan uit vloeibare koolwaterstoffen – waarschijnlijk bij.

Ook zien we een heldere rand rond Kraken Mare (de zee die het zonlicht reflecteert). Het wijst erop dat deze zee ooit groter was, maar door toedoen van verdamping is gekrompen.

Bronmateriaal

"Cassini Sees Sunny Seas on Titan" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / Univ. Arizona / Univ. Idaho.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd