Cassini vindt actieve breuklijn op Enceladus

De Cassini ruimtesonde heeft een breuklijn op de maan Enceladus gevonden. Deze breuklijn zorgt voor veel jets: pluimen van waterijsdeeltjes, waterdamp en organische stoffen. “Enceladus blijft ons verbazen”, zegt Bob Pappalardo van NASA. “Na iedere scheervlucht van Cassini leren we meer over de extreme activiteit op het oppervlak.”

Op 21 november 2009 vloog de Cassini ruimtesonde over de zuidpool van Enceladus. Het was de laatste mogelijkheid van de sonde om een blik te werpen op dit gebied. De komende vijftien jaar zal het namelijk donker zijn op de zuidpool van Enceladus. Op de nieuwe foto’s troffen wetenschappers meer dan dertig individuele geisers aan, inclusief meer dan twintig nieuwe jets.

“De laatste scheervlucht bevestigt iets dat wij al lang vermoeden”, vertelt Carolyn Porco van het Space Science Instituut in Boulder, Colorado. “De groeikracht van individuele jets verschilt in de loop van tijd. Daarnaast bevinden veel jets zich in de buurt van een breuklijn.”

Hieronder een foto van de langste breuklijn, een zogenaamde tijgerstreep met de naam ‘Baghdad Sulcus’. De infrarode kaart laat zien dat het gebied nabij de breuklijn warmer is dan de rest van het oppervlak van Enceladus.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd