Cassini viert voor de tiende keer Kerst bij Saturnus

vortex

Dit jaar viert de Cassini-ruimtsonde voor de tiende keer Kerst bij de ringenplaneet Saturnus. Wat vliegt de tijd! Speciaal voor de feestdagen maakte de sonde deze prachtige foto van de noordpool van Saturnus.

Op de foto is de centrale vortex goed zichtbaar. Ook de mysterieuze zeshoek komt duidelijk naar voren. De breedte van deze atmosferische straalstroom is ongeveer twee keer de diameter van de aarde. “De lange houdbaarheid van de zeshoek is echt uniek. Op aarde verandert het weer om de paar weken”, vertelt Kunio Sayanagi van het Cassini-team. “Voor ons is dit eenzelfde mysterie als de Grote Rode Vlek op Jupiter.”

Maar dit is niet de enige foto die het Cassini-team afleverde. Hieronder is nog zo’n prachtige foto te zien van Saturnus. Rechtsboven van het midden van de foto is een klein zwart stipje zichtbaar. Dit is de schaduw van de maan Prometheus, een kleine maan die tussen de A en F-ringen zweeft.

cassini-2

En dan als laatste deze nog: een prachtige foto van Titan en Rhea. Twee totaal verschillende manen, die allebei op hun eigen manier uniek zijn. Titan heeft een doorsnee van 5.150 kilometer, terwijl Rhea met 1.528 kilometer een stuk kleiner is. Rhea is op deze foto 1,8 miljoen kilometer verwijderd van Cassini, Titan maar liefst 2,5 miljoen kilometer. Vandaar dat Rhea ogenschijnlijk een stuk groter is dan daadwerkelijk het geval is.

titan

Deze mooie kerstboodschap verspreiden? Klik hieronder op één van de sociale media-knoppen om de foto’s met uw vrienden te delen!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd