Cassini stuurt zoekplaatje naar de aarde: hoeveel manen zie jij?

Cassini heeft weer een prachtige foto gemaakt in de omgeving van Saturnus. En nu zijn we heel benieuwd..hoeveel manen zie jij?

Cassini maakte de foto een aantal maanden geleden. De ringen van Saturnus worden vergezeld door een aantal manen. Maar hoeveel precies?

Enceladus en Rhea
In eerste instantie lijken het er twee te zijn. Boven de ringen zie je Enceladus, een maan die iets meer dan 500 kilometer groot is. Onder de ringen zie je Rhea, een maan met een omvang van ongeveer 1527 kilometer.

Een zoekplaatje van Cassini. Klik voor een vergroting. Afbeelding: NASA.
Een zoekplaatje van Cassini. Klik voor een vergroting. Afbeelding: NASA.

…en Atlas
Maar…er is nog een maantje te zien! Het is niet veel meer dan een vlekje links van en iets boven Rhea. Het maantje bevindt zich iets boven de dunne lijn van Saturnus’ F-ring. Het gaat om het maantje Atlas. We spreken met recht van een ‘maantje’: Atlas is slechts 30 kilometer groot.

Saturnus bezit heel wat manen. Toen Cassini in 1997 gelanceerd werd, dachten we dat de gasreus er zo’n 18 had. Maar terwijl Cassini onderweg was naar Saturnus werden er nog eens dertien ontdekt. En Cassini ontdekte er vervolgens ook nog een aantal. In totaal bezit Saturnus – voor zover we nu weten – 62 manen.

Bronmateriaal

"Triple Play" - NASA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd