Cassini maakt prachtige foto’s van maan Rhea

rhea1

Ruimtesonde Cassini bevindt zich voor het eerst sinds jaren in een baan van waaruit deze ook de manen van Saturnus goed kan vereeuwigen. En daar heeft de sonde direct handig gebruik van gemaakt. Hier is Rhea!

Gedurende twee jaren voerde de baan van Cassini de ruimtesonde over de polen van Saturnus. Ontmoetingen met de manen van de gasreus zaten er in die periode amper in. Alleen Titan mocht zich de afgelopen twee jaar regelmatig verheugen in een langs scherende Cassini.

Nieuwe baan
Maar nu is de baan van Cassini veranderd. De ruimtesonde cirkelt sinds 16 maart officieel zo ongeveer ter hoogte van de evenaar rond Saturnus. En dat betekent dat ook de manen van de gasreus weer van dichterbij bestudeerd kunnen worden.

De twee foto's die Cassini van Rhea maakte. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute.
De twee foto’s die Cassini van Rhea maakte. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute.

Twee foto’s
De nieuwe locatie van Cassini viert NASA met het vrijgeven van twee prachtige foto’s van Saturnus’ maan Rhea. Cassini maakte de foto’s toen deze zo’n 50.000 tot 80.000 kilometer van de maan verwijderd was.

Cassini zal de nieuwe baan gedurende de rest van dit jaar vasthouden. De sonde scheert in 2015 zo vier keer langs Titan, twee keer langs Dione en drie keer langs Enceladus.

Bronmateriaal

"Saturn Spacecraft Returns to the Realm of Icy Moons" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd