Cassini maakt mooiste foto van Saturnus van dit jaar

saturnus

Zo mooi is Saturnus! De Cassini-ruimtesonde maakte op 10 oktober 36 opnames met diverse kleurenfilters. Het resultaat is dit mozaïek van 4000 bij 3200 pixels, gemaakt door softwareontwikkelaar Gordan Ugarkovic.

De kleuren van de ringenplaat op deze foto zijn zeer realistisch. Stel, wij zouden met een ruimteschip over Saturnus vliegen, dan is het uitzicht nagenoeg gelijk.

rond

Storm
Op de foto zijn enkele opmerkelijke details zichtbaar, zoals een witte streep op het noordelijk halfrond. Deze streep is het restant van een flinke storm die de afgelopen jaren het noordelijk halfrond van Saturnus onveilig maakte.

Cassini-scheiding
De foto laat de verschillende ringen rondom Saturnus in volle glorie zien. De Cassini-scheiding – de zwarte tussenruimte tussen de ringen – is niet te missen.

Meer kiekjes
Cassini is goed op dreef. Eerder dit jaar maakte de ruimtesonde de foto hieronder van Saturnus en een paar manen. Knap dat een ruimtesonde – die al vele jaren actief is – ons nog steeds blijft bombarderen met fantastische kiekjes van Saturnus.

moon

Bronmateriaal

NASA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd