Cassini maakt adembenemende foto van de kruin van Saturnus

saturnus

Ruimtesonde Cassini blijft maar adembenemende foto’s van Saturnus maken. Nu vloog de sonde weer op grote hoogte over de gasplaneet heen om vanuit een bijzonder perspectief deze prachtige foto te kunnen maken. Op de foto schittert een majestueus, goudkleurig Saturnus en zijn ringen.

Op deze foto zien we Saturnus in natuurlijke kleuren. In andere woorden: als u naar Saturnus zou vliegen, zouden uw ogen de planeet zo zien.

Iets meer dan de helft van Saturnus is zichtbaar. En op die helft gebeuren interessante dingen. Zo ziet u op ongeveer 42 graden noorderbreedte een heldere stroom wolken. Het is waarschijnlijk het restant van een gigantische storm die in het begin van 2011 zijn hoogtepunt bereikte. Op de noordpool van Saturnus ziet u een zeshoekig weerpatroon dat ook wel aangeduid wordt als de hexagoon en dat nog altijd een mysterie is voor de wetenschap.

Foto: NASA / JPL-Caltech / SSI / Cornell.
Foto: NASA / JPL-Caltech / SSI / Cornell.

Wat opvalt is dat de noordpool van Saturnus blauwkleurig is. Toen Cassini in 2004 bij de planeet aankwam, had bijna de hele noordelijke helft van Saturnus die kleur. Het was toen winter op het noordelijk halfrond. Op het zuidelijk halfrond was het zomer en domineerden gouden kleurschakeringen. Maar de seizoenen veranderen en in het noorden is de zomer begonnen, waardoor de noordelijke helft van de planeet nu goud kleurt.

Bronmateriaal

"Cassini Swings Above Saturn to Compose a Portrait" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / SSI / Cornell.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd