Cassini kiekt ‘mislukt’ maantje rondom Saturnus

  mimas

  Cassini heeft een prachtige foto gemaakt van twee manen van Saturnus. Op de foto schitteren de fraai gevormde maan Mimas en het ‘mislukte’ maantje Pandora.

  Op het moment dat Cassini deze foto maakte, bevond deze zich op 1,1 miljoen kilometer afstand van Mimas. Pandora was op dat moment 1,2 miljoen kilometer verwijderd.

  Op de foto zien we bovenaan de maan Mimas. Eronder schittert Pandora. Het zijn beiden manen van Saturnus, maar ze zijn heel anders van vorm. Mimas is mooi rond, terwijl Pandora langgerekt is. Dat heeft alles te maken met de omvang van Pandora. Het maantje is vrij klein en heeft weinig zwaartekracht. Zwaartekracht werkt centraal en trekt alles naar het centrum van een planeet of maan. Hierdoor neemt een planeet of maan een ronde vorm aan. Maar als er te weinig zwaartekracht is – zoals in het geval van Pandora – ligt zo’n ronde vorm buiten handbereik.

  Foto: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute.
  Foto: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute.

  Cassini maakt met grote regelmaat foto’s van Saturnus en de manen eromheen. Afgelopen week deed de sonde echter eens heel iets anders. Cassini maakte toen een foto van de aarde. En ook die is het bekijken waard!

  Bronmateriaal

  "Two Moons Passing in the Night " - NASA.gov
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd