Cassini kiekt maantjes Tethys en Hyperion

Ruimtesonde Cassini heeft een fraaie foto gemaakt van twee van Saturnus’ maantjes. De maantjes lijken op de foto wel buren, maar zijn in werkelijkheid 1,5 miljoen kilometer van elkaar verwijderd.

Ruimtesonde Cassini maakte de foto eerder deze week. Links zie je Tethys, rechts schittert Hyperion. Op het moment dat Cassini de foto maakte, was deze ongeveer 1,2 miljoen kilometer van Tethys verwijderd.

Tethys is ongeveer 1071 kilometer breed. Hyperion is met een diameter van 270 kilometer aanzienlijk kleiner. De foto suggereert dat de maantjes bij elkaar in de buurt staan. Maar op deze foto zijn ze maar liefst 1,5 miljoen kilometer van elkaar verwijderd.

Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute.
Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute.

We hebben alle reden om foto’s zoals deze te koesteren. De missie van Cassini loopt namelijk op zijn einde. Volgend jaar september zal de sonde opdracht krijgen zich in de atmosfeer van Saturnus te boren. Een opvolger die Saturnus en zijn maantjes in de gaten gaat houden, is er nog niet. Dus zullen we na die tijd nog lang moeten wachten alvorens we weer op zulke mooie kiekjes van de gasreus en omgeving getrakteerd gaan worden.

Bronmateriaal

"Distant moons" - NASA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd