Cassini heeft ringen van Saturnus weer in het vizier

Sinds kort bekijkt de ruimtesonde Cassini Saturnus vanuit een iets andere hoek. En daardoor heeft Cassini voor het eerst in twee jaar weer een spectaculair zicht op de ringen van Saturnus. Kijk zelf maar!

Dankzij de nieuwe positie van Cassini zien we Saturnus weer vanuit een andere perspectief. Voor wetenschappers is dat heel prettig. Zij kunnen de ringen, maar ook de noord- en zuidpool van de planeet nu veel beter bestuderen.

Propellers
De eerste kiekjes zijn al gearriveerd. Met name wetenschappers die onderzoek doen naar ‘propellers’ zijn in hun nopjes met de foto’s. ‘Propellers’ zijn kleine openingen in de ringen. De openingen ontstaan door objecten die kleiner zijn dan de manen die we reeds kennen, maar groter dan de deeltjes die zo veelvuldig in de ringen voorkomen. Voor het eerst in twee jaar heeft Cassini de ‘propellers’ weer kunnen fotograferen.

Propellers. Foto: NASA / JPL-Caltech / SSI / Cornell.

En onderzoekers verwachten met deze frisse kijk op Saturnus nog veel meer studies nieuw leven in te kunnen blazen. En wij kunnen weer even genieten van hele bijzondere foto’s van een prachtig ringenstelsel.

Misschien vraagt u zich af hoe Cassini precies is verhuisd. Wetenschappers maakten daarvoor heel handig gebruik van de zwaartekracht van Saturnus’ maantje Titan. Onder bepaalde omstandigheden trekt Titan Cassini naar zich toe en zorgt er zo voor dat deze een andere kijk op Saturnus krijgt. Op eigen kracht zou Cassini dat alles niet kunnen: daarvoor heeft deze te weinig drijfgas aan boord.

Bronmateriaal

"Saturn's Rings are Back" - NASA.gov
"Cassini Has a Special View of Saturn These Days - How Did It Get There?" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / SSI.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd