Cassini fotografeert spectaculair Saturnus vanuit de schaduw

  saturnus

  Ruimtesonde Cassini heeft een prachtige foto van Saturnus gemaakt, terwijl deze zich in de schaduw van de gasplaneet bevond. Op de foto schittert Saturnus en zijn ringen op spectaculaire wijze.

  Cassini richtte voor het maken van deze foto de camera’s op Saturnus en de zon. Op het moment dat deze foto gemaakt werd, stond de zon precies achter de planeet. Zonlicht verblindde Cassini hierdoor niet, terwijl de planeet en de ringen baadden in licht.

  In volle glorie

  Bekijk de foto hier in volle glorie: lekker groot en met een hoge resolutie!

  De foto die u hierboven ziet, bestaat uit zestig foto’s. Cassini maakte de foto tijdens haar 174e rondje rondom Saturnus. “Van alle glorierijke foto’s die we van Saturnus hebben, zijn de foto’s gemaakt vanuit de schaduw van Saturnus toch het meest ongebruikelijk,” stelt onderzoeker Carolyn Porco. De foto geeft wetenschappers een heel goed beeld van de ringen en atmosfeer van Saturnus. Vanuit dit perspectief kunnen ze dan ook wellicht weer nieuwe dingen over de planeet ontdekken.

  Het is niet de eerste keer dat Cassini vanuit de schaduw een foto maakte. In 2006 gebeurde dat ook al eens. Die foto was extra bijzonder, omdat op deze foto niet alleen Saturnus, maar ook de aarde schittert. Onze planeet is te zien als een dof stipje in één van de ringen. Op deze nieuwste foto van Cassini is de aarde niet zichtbaar: deze bevindt zich – net als de zon – achter de planeet.

  De foto die Cassini in 2006 maakte. In de inzet is ook de aarde te zien. Afbeelding: NASA/JPL/Space Science Institute.
  De foto die Cassini in 2006 maakte. In de inzet is ook de aarde te zien. Afbeelding: NASA / JPL / Space Science Institute.

  Bronmateriaal

  "From Cassini for the Holidays: A Splendor Seldom Seen" - NASA.gov
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd