Cassini fotografeert maan Enceladus (voor de helft)

NASA heeft een prachtige foto vrijgegeven van één van de meest fascinerende manen in ons zonnestelsel: Enceladus!

Cassini maakte de foto in september vorig jaar. De ruimtesonde bevond zich op dat moment op zo’n 129.000 kilometer afstand van de maan.

Duisternis
Toen Cassini in 2004 bij Saturnus arriveerde, was de noordpool van Enceladus in duisternis gehuld. Maar dankzij het feit dat seizoenen komen en gaan, is dat nu weer anders. Het noorden baadt in het zonlicht, terwijl het zuiden nu in het donker schuilt.

WIST JE DAT…

…Cassini recent rakelings langs Enceladus scheerde? Dat leverde prachtige foto’s en interessante metingen op.

Beetje anders
Als je je ogen vluchtig over de foto laat glijden, doet Enceladus misschien een beetje denken aan onze eigen maan. Maar Enceladus steekt heel anders in elkaar. Zo is onze rotsachtige maan bedekt met donkere vulkanische bekkens en helderdere bergachtige hooglanden. Het oppervlak van Enceladus is overal even helder en veel helderder dan het oppervlak van onze maan. Dat is ook niet zo gek: de maan is bedekt met een kilometers dik pak ijs.

Onder dat dikke pak ijs bevindt zich een wereldwijde oceaan. En dat maakt Enceladus bijzonder fascinerend. Want volgens sommige onderzoekers is het niet ondenkbaar dat in die ondergrondse oceaan leven mogelijk is.

Enceladus. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute.
Enceladus. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd