Cannabisgebruikers voelen zich psychisch ongezonder

Cannabisgebruikers hebben vaker een minder goede geestelijke gezondheid dan niet-gebruikers. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Twintig procent van de mannelijke blowers en 28 procent van de blowende vrouwen heeft psychische klachten. Dit is twee keer zoveel als mensen die geen cannabis gebruiken.

Bij mannen die niet blowen voelt tien procent zich psychisch ongezonder. Van de niet-gebruikende vrouwen heeft veertien procent last van psychische klachten. Hierbij gaat het om klachten als neerslachtigheid, zenuwachtigheid en ongelukkig of onrustig zijn.

Als iemand tijdens het invullen van de enquete onlangs (minimaal één keer in de afgelopen dertig dagen) cannabis gebruikte, dan werd hij of zij gezien als een gebruiker. Een niet-gebruiker is iemand die de afgelopen dertig dagen geen marihuana of hasj gebruikte.

WIST U DAT…

…tieners eerder cannabis gebruiken als zij liedjes luisteren over marihuana?

In het buitenland denken sommige mensen dat praktisch alle Nederlanders cannabis gebruiken. Dit valt wel mee. In de periode van 2007 tot 2009 had ruim vier procent van de deelnemers in de afgelopen maand geblowd.

Enkele opvallende feiten: mannen blowen ruim drie keer vaker dan vrouwen, 20 tot 25-jarige mannen blowen het meest (15 procent) en mensen in de leeftijd van 50 tot 65 jaar oud gebruiken nauwelijks cannabis.

Bronmateriaal

CBS

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd