Cannabisgebruik op jonge leeftijd verhoogt kans op psychose

Wie op jonge leeftijd cannabis gebruikt heeft een verhoogde kans om op latere leeftijd een psychose te krijgen. Het is al langer bekend dat er een verband is tussen cannabisgebruik en psychose, maar tot nu toe was het onduidelijk of cannabis leidt tot een psychose of dat mensen met een psychose cannabis gebruiken om de symptomen te onderdrukken.

Dat cannabisgebruik de kans op een psychose verhoogt blijkt uit een langdurig internationaal onderzoek. De proefpersonen waren tussen de 14 en 24 jaar oud en werden tien jaar lang gevolgd door Nederlandse, Duitse, Zwitserse en Britse wetenschappers. Het onderzoek werd geleid door professor Jim van Os van de universiteit van Maastricht. Uit het onderzoek blijkt dat cannabisgebruik de kans op psychotische symptomen verhoogd, zelfs wanneer de wetenschappers rekening hielden met andere factoren, zoals sociaal-economische status, het gebruik van verschillende drugs en andere psychiatrische aandoeningen.

“Dit onderzoek is weer een stukje bewijs dat cannabisgebruik kan leiden tot een psychose als schizofrenie”, beweert professor Robin Murray van het Britse instituut voor psychiatrie. “Dit is één van de tien onderzoeken die allemaal in dezelfde richting wijzen.”

Het onderzoek wijst niet uit of skunk en andere krachtige soorten cannabis leiden tot een hoger risico op een psychose dan traditionele harsen en marihuana. Wellicht is dit interessante materie voor een vervolgonderzoek?

Op Scientias berichten we regelmatig over cannabis. Uit een eerder onderzoek blijkt dat cannabisgebruikers zich psychisch ongezonder voelen dan mensen die geen cannabis gebruiken. Toch is cannabis zeker niet alleen maar slecht. Zo blijkt alcohol veel schadelijker te zijn dan cannabis en helpt cannabis de symptomen van MS-patiënten te verminderen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd