‘Cannabis helpt de MS-patiënt’

 GEZONDHEID  Spastisch en moeite met het maken van vloeiende bewegingen. Het zijn enkele klachten waar vele Multiple Sclerose-patiënten (vrijwel) dagelijks met te maken hebben. Een onderzoek biedt nu mogelijk uitkomst: een dosis cannabis wil namelijk nog wel eens wonderen doen.

De onderzoekers voorzagen 481 MS-patiënten van een extract met tetrahydrocannabinol (THC) en cannabidiol (CBD). De combinatie van deze stoffen bleek aan te slaan. In tegenstelling tot de patiënten die een placebo kregen, vertoonden de mensen die de cannabis toegediend kregen een vermindering van hun spastische bewegingen.

De verdovende werking van cannabis was voor kort het grootste probleem om cannabis aan MS-patiënten voor te schrijven. Door de menging van THC en CBD wordt die verdovende werking flink verminderd. Bijwerkingen zouden tolerabel zijn.

Toch wil dat niet zeggen dat MS-patiënten in de toekomst hun cannabis bij de apotheek af kunnen halen. Volgens de onderzoekers staat vast dat cannabis iets voor MS-patiënten kan betekenen, maar zijn de gemeten resultaten niet significant.

De in New Jersey woonachtige John Ray Wilson is MS-patiënt en gebruikt cannabis al een tijdje om zijn symptomen te verminderen. “Het helpt in ieder geval tegen de pijn,” vertelt hij. Helaas heeft Wilson nu wel een ander probleem: een rechtszaak vanwege de cannabisplanten die bij hem thuis groeien. Het is de bedoeling dat de wet inzake cannabis binnenkort wordt aangepast. Wetenschappers steunen dat voornemen met het oog op dit en andere onderzoeken ten volste.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd