Niet alleen het roken van cannabis is slecht voor je gezondheid. Ook het eten van THC-houdende producten, zoals brownies of gummies, blijkt schadelijk te zijn voor je bloedvaten. Dat ontdekten wetenschappers van de Universiteit van Californië in San Francisco.
Voor dit onderzoek verzamelden de wetenschappers 55 gezonde volwassenen tussen de 18 en 50 jaar oud. Ze deelden hen op in drie groepen: de eerste groep rookte minstens drie keer per week cannabis (en dat al minstens een jaar), de tweede groep gebruikte met dezelfde regelmaat THC-eetproducten (ook wel ‘edibles’ genoemd), en de derde groep gebruikte helemaal geen cannabis. Wat belangrijk is: niemand in het onderzoek rookte tabak of werd regelmatig blootgesteld aan meeroken. Zo konden de onderzoekers echt focussen op de effecten van cannabis.
Meten hoe goed de slagaders uitzetten
Om te meten hoe goed de bloedvaten werken, gebruikten de onderzoekers een techniek die meet hoe goed de slagaders, de grote bloedvaten die bloed van je hart naar de rest van je lichaam brengen, kunnen uitzetten als er meer bloed doorheen stroomt. Dit uitzetten is cruciaal, want het zorgt ervoor dat je lichaam genoeg zuurstof en voedingsstoffen krijgt, bijvoorbeeld als je sport. “Gezonde slagaders zetten vrijwel onmiddellijk uit zodra ze merken dat er meer bloed doorheen probeert te stromen. Dit zorgt er niet alleen voor dat de weefsels voldoende bloed krijgen, maar helpt ook om de bloeddruk laag te houden. Bij mensen die er van buiten gezond uitzien maar een slechte vasculaire endotheelfunctie hebben, zijn de slagaders minder soepel en ontstaat er sneller slagaderverkalking. Die slechte functie is ook een vroegtijdige aanwijzing voor hart- en vaatziekten later in het leven”, zegt Matthew Springer, co-auteur van de studie, aan Scientias.nl.
Cannabis is slecht voor je bloedvaten
De resultaten? Bij niet-gebruikers was de FMD gemiddeld 10,4 procent, wat normaal is voor gezonde mensen. Maar bij marihuanarokers was dat nog maar 6 procent, en bij gebruikers van THC-edibles zelfs maar 4,6 procent. Dat is een groot verschil, en het laat zien dat de bloedvaten van cannabisgebruikers minder flexibel zijn. Hoe vaker iemand cannabis gebruikte, hoe slechter de bloedvaten werkten.
Extra tests
Maar waarom gebeurt dit? Om daarachter te komen, deden de onderzoekers extra tests in het lab. Ze namen bloed van de deelnemers en keken wat dat deed met menselijke endotheelcellen die ze in een schaaltje hadden gekweekt. Het bloed van marihuanarokers zorgde ervoor dat deze cellen 27 procent minder stikstofmonoxide maakten, een stof die je bloedvaten helpt om te ontspannen en uit te zetten. Bij gebruikers van edibles gebeurde dat niet. Dit doet de wetenschappers vermoeden dat roken en edibles je bloedvaten op verschillende manieren aantasten. Bij roken lijken de duizenden chemische stoffen in de rook de boosdoener, net als bij tabak. Bij edibles is het waarschijnlijk iets anders, maar wat precies, weten we nog niet.
Cannabis of tabak slechter?
Springer vond vooral de gelijkenis met tabak opvallend. “Wat mij het meest opviel, is hoe vergelijkbaar ze zijn. We vermoedden al dat cannabisrokers dezelfde vasculaire problemen zouden hebben als tabaksrokers, gebaseerd op talloze rattenexperimenten waaruit bleek dat eender welke rook hetzelfde remmende effect heeft op de endotheelfunctie. Maar de mate waarin de vasculaire functie bij cannabisgebruikers slechter was dan bij niet-gebruikers, was zeer vergelijkbaar met wat we eerder zagen bij tabaksrokers. Met andere woorden: voor de bloedvaten maakt het niet uit of de rook van tabak of cannabis komt—ze reageren op dezelfde manier.”
Edibles lijken geen veilig alternatief
En hoe zit het met edibles? Co-auteur Leila Mohammadi legt uit: “een verrassende bevinding kwam uit onze groep met edible-gebruikers. Zoals je weet, denken veel mensen dat edibles een veiliger alternatief zijn voor het roken van cannabis. Tijdens interviews merkten we dat veel mensen die niet aan de studie konden deelnemen, ex-rokers waren die waren overgestapt op edibles in de overtuiging dat ze daarmee gezonder bezig waren. Dat klopt dus niet. Onze bevindingen tonen aan dat ook THC-edibles aanzienlijke cardiovasculaire risico’s met zich meebrengen.”
Ook op lange termijn risico’s
Zijn er dan langetermijnrisico’s? Springer denkt van wel: “Ja, en ik benadruk dat we het hier hebben over cardiovasculaire risico’s. Onze bevindingen zeggen niets over kanker of longziekten. Maar als je iets doet dat herhaaldelijk leidt tot verminderde endotheelfunctie, verhoog je het risico op hart- en vaatziekten later in het leven. Het is ook noemenswaardig dat recente grootschalige studies een verband tonen tussen cannabisgebruik (ongeacht de vorm) en een verhoogd risico op hartaanvallen en beroertes.”
Onderzoek is niet perfect
Het onderzoek is niet perfect. Verschillende soorten cannabis maken het lastig om alles te standaardiseren, en mensen kunnen hun gebruik niet altijd precies rapporteren. Toch proberen de wetenschappers dit op te lossen door streng te selecteren en cannabisstoffen in bloed en urine te meten. Maar wat wel duidelijk is: cannabisgebruik lijkt niet zo onschuldig als sommige gebruikers denken.