Cannabis als medicijn komt dichterbij

Cannabis is een uitstekende pijnstiller, maar heeft helaas enkele onaangename bijwerkingen. Zo kunnen cannabis-gebruikers last krijgen van hallucinaties of mobiliteitsbeperking. Is het mogelijk om deze negatieve bijwerkingen uit te schakelen?

Misschien wel! Een Amerikaans team van wetenschappers toont aan dat tetrahydrocannabinol, de psychoactieve stof in cannabis, verschillende bijwerkingen heeft op cellen en dat bepaalde receptoren geblokkeerd kunnen worden. Door de glycinereceptor uit schakelen, verdwijnen de negatieve effecten als sneeuw voor de zon in proefdieren. Maar werkt het ook bij mensen? Dat moet nog duidelijk worden.

Toch zijn er alternatieve mogelijkheden. Vorig jaar is het medicijn Sativex gelanceerd in Europa. Dit medicijn is gebaseerd op cannabis. Stephen Wright, directeur van het bedrijf achter Sativex, laat weten dat ‘zijn’ medicijn geen blijvende, psychotische bijwerkingen heeft. Dit komt door het feit dat Sativex een spray is. Tetrahydrocannabinol wordt twintig tot veertig keer langzamer door het lichaam opgenomen dan wanneer iemand cannabis rookt. Daarnaast bevat Sativex cannabidiol, een component van marihuana dat psychotische reacties door tetrahydrocannabinol verzacht.

Het zal nog wel even duren voordat cannabis zonder bijwerkingen op de markt verschijnt. Voorlopig lijkt traagwerkende cannabis de enige optie voor reuma- of kankerpatiënten met lichamelijke pijnen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd