Canadezen langer gezond dan Amerikanen

  Canadezen leven langer in goede gezondheid dan Amerikanen. Dit beweert een team van Amerikaanse onderzoekers in het blad Population Health Metrics. Een gemiddelde Canadees blijft 2,7 jaar langer gezond dan een gemiddelde Amerikaan. De onderzoekers menen dat het zorgstelsel en de prevalentie van armoede het verschil maken.

  In Canada krijgt ieder mens van wieg tot graf goede gezondheidszorg. De toegang van Amerikanen tot een bepaalde zorginstelling hangt af van het werk, het inkomen of de leeftijd. Er is geen garantie dat iedere Amerikaan de beste zorg krijgt. Dit fundamentele verschil zorgt er mogelijk voor dat Amerikanen 2,7 jaar van hun gezonde leven verliezen.

  “Het verschil in gezondheid tussen de twee landen lijkt geassocieerd te zijn met substantiële verschillen in de toegang tot zorg”, concludeert David Feeny van het Amerikaanse Kaiser Permanente Center for Health Research in Oregon. “Daarnaast heeft het te maken met verschillen in sociale en economische ongelijkheid.”

  Feeny hoopt dat Canada en de Verenigde Staten samen een longitudinaal onderzoek uitvoeren om vast te stellen of het verschil in zorgstelsel daadwerkelijk de oorzaak is van het grote verschil. Een longitudinaal onderzoek is een onderzoek waarbij op steeds dezelfde manier herhaaldelijk metingen plaatsvinden om een ontwikkeling in kaart te brengen. Deze metingen vinden vaak over een periode van decennia plaats.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd