Canadese lynx leefde ooit in Engeland

canadese lynx

Wist u dat tot 100 jaar geleden de Canadese lynx in Engeland voorkwam? Die conclusie trekken wetenschappers nadat ze in een Engels museum resten van de Canadese lynx – een katachtige die ongeveer twee keer zo groot is als onze huiskat – terugvonden.

Dr. Ross Barnett van de Universiteit van Kopenhagen heeft, samen met wetenschappers van onder meer de universiteit van Durham, botten en huid onderzocht van een middelgrote katachtige, bewaard in de archieven van een Engels museum. Na een grondige analyse kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat botten en huid toebehoorden aan een Canadese lynx, een dier dat ruim twee keer zo groot is als onze gemiddelde huiskat. Onderzoek leverde het bewijs dat het dier in Engeland in het wild kon overleven.

Gevangenschap
Niet alleen de huid en de botten zijn aan een grondige analyse onderworpen, maar ook het gebit. Hieruit kwam naar voren dat het dier ook lange tijd in gevangenschap moet hebben geleefd. Onderzoekers troffen namelijk tandsteen aan: het resultaat van een onnatuurlijk dieet.

WIST U DAT…

Opgezet
Tijdens het onderzoek vonden de wetenschappers ook aantekeningen over de opgezette lynx. Een conservator van het museum dacht in 1903 dat hij te maken had met een zogenaamde Europese lynx, een soort die nauw verwant is aan de Canadese lynx. In de aantekeningen werd verder vermeld dat het dier aan het begin van de twintigste eeuw twee honden had gedood en dat de lynx daarna is doodgeschoten, in Devon.

Het dier staat nu tentoongesteld in het Bristol Museums, Galleries and Archives. Het volledige onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Historical Biology.

Bronmateriaal

"Eksotisk kæmpekat huserede i England for 100 år siden" - Ku.dk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Michael Zahra (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd