Cameron bijna klaar voor diepste duik ooit

James Cameron duikt binnenkort naar het diepste punt van de aarde: de Marianentrog. Een baanbrekende expeditie.

De expeditie wordt ook wel eens vergeleken met de eerste keer dat de mens voet op de maan zette. Terecht, zo moeten we concluderen. Cameron duikt binnen enkele weken in zijn eentje in een krappe onderzeeër naar een diepte van zo’n elf kilometer. De druk is er enorm: ongeveer 11.250.000 kilo per vierkante meter.

Verrassing
Het is volslagen onduidelijk wat Cameron tijdens deze Deepsea Challenge – zoals de missie officieel heet – gaat aantreffen. Meer dan vijftig jaar geleden maakten mensen de duik in de trog ook al eens. Maar toen konden ze het slechts even op grote diepte uithouden en het zicht was zo slecht dat we op basis van die missie eigenlijk nog niets konden concluderen.

Niets missen

Wilt u niets van deze bijzondere missie missen? Volg Cameron dan op de Facebookpagina en/of het Twitterkanaal dat speciaal voor de missie is aangemaakt.

Zes uur
Cameron hoopt het anders aan te pakken. Naar verwachting kan hij binnen anderhalf uur op de bodem van de trog arriveren. Vervolgens heeft hij zo’n zes uur tijd om rond zich heen te kijken, opnames te maken, met een robotarm objecten te verzamelen en wellicht die ene prangende vraag te beantwoorden: is er leven op deze grote diepte?

Record
National Geographic – een van de partijen die de expeditie mede mogelijk maakt – meldt dat de laatste experimenten met de onderzeeër goed zijn verlopen. Deze week dook Cameron naar een diepte van ongeveer 8,2 kilometer. Een record: nog nooit dook iemand in zijn eentje in een onderzeeër naar zo’n diepte.

Belangrijk
En als alles volgens plan verloopt, sneuvelen er nog wel wat records. Cameron – als regisseur onder meer bekend van Avatar en The Abyss – kan niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk de missie is:

Tegelijkertijd moge ook duidelijk zijn dat er wel wat risico’s aan de expeditie verbonden zijn. De enorme druk, de diepte, de krappe ruimte: het wordt geen pleziertochtje. Maar als het allemaal goed gaat, is het het ongetwijfeld allemaal waard geweest. Wij kunnen alvast niet wachten op de eerste beelden die Cameron daar gaat maken. Het zijn de eerste beelden van de laatste nog vrijwel nooit verkende extreme plek op aarde.

Bronmateriaal

"Deepsea Challenge" - Deepseachallenge.com
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van de site Deepseachallenge.com.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd