Camera kijkt om het hoekje

Een wetenschapper van het Massachusetts Institute of Technology heeft een nieuwe technologie ontwikkeld die het voor camera’s mogelijk maakt om ‘om het hoekje te kijken’. De camera maakt daartoe gebruik van laserstralen en is met name zeer geschikt voor ramp- of oorlogsgebieden: als iemand onder het puin vastzit of zich verborgen houdt, kan deze camera hem zien.

De camera is uitgerust met een laser die extreem korte stootjes licht vrijgeeft. Zo’n lichtstraaltje wordt elke femtoseconde (een biljardste van een seconde) uitgestoten.

Wanneer de lichtstraal in een gebouw op muren of deuren stuit dan kaatst deze terug op ongeziene kamers en hoeken voordat de lichtstraal weer reflecteert in de sensor van de camera. Met behulp van computerprogramma’s en algoritmes kan de sensor vervolgens de situatie die zich om het hoekje of achter de muur afspeelt, reconstrueren.

De camera zou daarmee ook een uitkomst kunnen zijn voor auto’s die dankzij de lichtstraaltjes een dode hoek kunnen overzien. Zelfs in de medische wereld zijn mogelijkheden: doktoren kunnen de technologie gebruiken om rond botten en weefsel heen te kijken.

Afbeelding: Ahmed Kirmani, MIT

Afbeelding: Ahmed Kirmani, MIT

Bronmateriaal

"Camera sees around corners" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd