Stel je voor: je bestelt je favoriete biertje in de kroeg en ziet ineens hoeveel calorieën erin zitten. Zou dat je doen twijfelen? Voor veel Engelse ‘zware drinkers’ werkt deze simpele techniek, zo blijkt uit nieuw onderzoek.
Onderzoekers van University College London (UCL) ontdekten dat meer dan de helft van deze groep hun drinkgedrag zou aanpassen als calorielabels verplicht worden. Het onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift BMJ Open, betrof een enquête onder bijna 5.000 volwassenen in Engeland. Wat bleek? Maar liefst 54 procent van de zware drinkers gaf aan hun drinkgewoonten te willen veranderen wanneer ze geconfronteerd worden met calorielabels. Daarnaast bleek dat zware drinkers beter op de hoogte waren van de calorische waarde van alcoholische dranken dan niet-drinkers of gematigde drinkers.
Andrew Steptoe, hoofdauteur van de studie, legt uit: “Uit ons onderzoek bleek dat een aanzienlijk deel van de zwaardere drinkers aangaf hun drinkgewoonten te willen veranderen als calorielabels ingevoerd worden.” Volgens Steptoe kan etikettering bijdragen aan het verminderen van calorie-inname uit alcohol, vooral bij mensen die een groot deel van hun dagelijkse calorieën uit alcohol halen, wat hun risico op overgewicht verhoogt. “Ongeveer 9 procent van de calorieën die mannen consumeren en 5 procent van de calorieën die vrouwen binnenkrijgen, zijn afkomstig van alcoholische dranken. Het toevoegen van calorielabels op alcohol zou dus een bescheiden bijdrage kunnen leveren aan het behouden van een gezond gewicht.”
Zware drinkers zijn voorstander
Hoe zouden deze zware drinkers hun gedrag dan precies aanpassen? Ongeveer een kwart gaf aan drankjes met minder calorieën te willen kiezen. Andere respondenten zouden minder vaak alcohol drinken (18 procent) of per gelegenheid minder glazen nuttigen (17 procent). Interessant is dat de wens voor calorielabels niet alleen beperkt blijft tot de supermarkt: 64 procent van de ondervraagden vond dat deze labels in winkels en supermarkten zouden moeten verschijnen, terwijl 52 procent ze ook in de horeca zou willen zien. Zware drinkers waren vaker voorstander van calorielabels dan incidentele gebruikers.
De ene calorie is de andere niet
Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat de calorieën in alcohol ‘lege calorieën’ zijn. Dit betekent dat ze geen voedingswaarde bieden, zoals vitaminen, mineralen of andere essentiële voedingsstoffen. Terwijl je bijvoorbeeld met voedsel ook waardevolle nutriënten binnenkrijgt, leveren de calorieën uit alcohol enkel energie zonder enige gezondheidsvoordelen. Dit maakt het makkelijker om ongemerkt extra calorieën binnen te krijgen, die bijdragen aan gewichtstoename zonder je lichaam te voeden. Een standaard glas wijn kan al snel zo’n 150 calorieën bevatten, terwijl een biertje rond de 200 calorieën ligt. Voor wie meerdere glazen per avond drinkt, loopt dit snel op, zonder enige toegevoegde voedingswaarde.
Calorielabels alleen gaan het probleem niet oplossen
De onderzoekers waarschuwen dat calorielabels alleen waarschijnlijk niet voldoende zullen zijn om alcoholconsumptie drastisch te verminderen. Jamie Brown, mede-auteur van de studie, benadrukt: “Hoewel deze resultaten bemoedigend zijn, is het onwaarschijnlijk dat alleen de etikettering van alcoholcalorieën substantieel zal bijdragen aan de vermindering van schade door alcohol en obesitas. Het kan een positieve rol spelen als onderdeel van een bredere aanpak, inclusief regelgeving over reclame, beschikbaarheid, belastingen en prijs.”
Sommige zware drinkers zouden zelfs meer kunnen drinken
Een mogelijke valkuil van de tactiek is dat veel zware drinkers de calorische waarde van alcohol overschatten. Als calorielabels op flessen worden geplaatst, zouden sommige mensen in deze groep daardoor mogelijk juist meer gaan drinken, speculeren de onderzoekers. Daarom zou het volgens hen ook nuttig zijn om de beschikbaarheid van caloriearme alcoholische dranken te vergroten. Daarnaast zouden bewustwordingscampagnes over alcoholconsumptie een belangrijke rol kunnen spelen.
Of we in de toekomst daadwerkelijk calorielabels op bier- en wijnflessen gaan zien, is nog onduidelijk. Maar één ding is zeker: het bewustzijn over de calorische waarde van alcohol groeit. En wie weet bestellen we in de toekomst niet alleen een biertje, maar ook een portie bewustwording erbij. Proost, op je gezondheid!