Call of Duty traint het brein om sneller te leren

call-duty

Speel je wel eens een potje Call of Duty? Dan merk je dat je steeds beter wordt in het spel en bijvoorbeeld sneller en slimmer reageert wanneer je wordt aangevallen. Maar wist je dat ook op andere terreinen sneller leert?

“Gamers zijn vaak erg goed in het uitvoeren van verschillende taken”, zegt onderzoekster Daphne Bavelier van de universiteit van Rochester. Haar onderzoek is te lezen in het wetenschappelijke journaal PNAS. “Uit een nieuw onderzoek blijkt dat ze ook nog eens sneller leren dan niet-gamers.”

Modellen bouwen
Dit heeft ermee te maken dat ons brein continu probeert te voorspellen wat er gaat gebeuren. Wanneer we autorijden, praten met een collega of een chirurgische ingreep uitvoeren: we zijn altijd bezig met actie/reactie. Om goed te kunnen voorspellen bouwt ons brein modellen van hoe de wereld hoort te werken. Des te beter zo’n model is, des te beter iemand kan voorspellen wat er gaat gebeuren.

Wist je dat…

…gamers de wereld een stuk beter zien? Gamers hebben niet alleen een betere oog-hand-coördinatie, maar halen ook veel meer informatie uit een visuele scène.

Experiment
De onderzoekers van de universiteit van Rochester splitsten de proefpersonen in twee groepen. De eerste groep moest 50 uur actiespellen spelen, zoals Call of Duty. De tweede groep mocht ook 50 uur videogames spelen, alleen wel videospellen met minder actie, zoals The Sims.

Vervolgens kregen de twee groepen verschillende opdrachten voorgeschoteld. De proefpersonen die 50 uur actiespellen hadden gespeeld, leerden veel sneller en maakten op een hoger tempo nieuwe modellen aan. Daarnaast bleek uit het onderzoek dat deze training niet alleen op korte termijn, maar ook op lange termijn grote gevolgen had. De Call of Duty-spelers scoorden zelfs na een jaar nog beter dan de Sims-spelers.

Multitasken
“Een spel als Call of Duty is zo snel, dat een gamer moet multitasken”, legt Bavelier uit. “Een speler leert zijn aandacht verdelen en moet op verschillende momenten voorspellingen doen.” Ook andere spellen kunnen dus het brein trainen om sneller te leren. Denk bijvoorbeeld aan FIFA, waar je 22 mensen tegelijkertijd in de gaten moet houden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd