Cafeïne kan ook oude spieren sterker maken

Nieuw onderzoek suggereert dat cafeïne de spieren van ouderen kan versterken. Het stofje – dat onder meer in koffie zit – kan ouderen dan ook wel eens behoeden voor het verlies aan kracht en daaruit voortvloeinde valpartijen.

Uit eerder onderzoek is al gebleken dat cafeïne de spieren van volwassenen in staat stelt om meer kracht te produceren. Onderzoekers vroegen zich af wat het goedje met de spieren van ouderen zou doen. Deze spieren zijn iets anders dan de spieren van mensen in de bloei van hun leven. Zo worden ze bijvoorbeeld zwakker.

Experiment
De onderzoekers experimenteerden met muizen, zo blijkt uit een persbericht van de Society for Experimental Biology. Ze stelden spieren van oudere en jongere muizen bloot aan cafeïne en keken hoe deze vervolgens presteerden. De onderzoekers richtten zich daarbij op twee soorten spieren: een spier die de muizen gebruiken voor de ademhaling en een spier in de poot die ze gebruiken om zich voort te bewegen.

WIST U DAT…

…de vleermuis de snelste spieren heeft?

Versterken
De onderzoekers ontdekten dat cafeïne ook de spieren van oudere muizen versterkten. Wel iets minder dan de spieren van jongere muizen. Maar: “Ongeacht een beperkt effect onder ouderen, kan cafeÏne nog steeds de prestaties verbeteren,” concludeert onderzoeker Jason Tallis. Uit het onderzoek blijkt ook dat cafeïne weinig effect heeft op de spieren van jonge muizen: blijkbaar beïnvloedt het stofje spieren in ontwikkeling dus niet.

De onderzoekers wijzen erop dat een afname aan spierkracht vaak resulteert in een afname in de kwaliteit van leven. Ook verhoogt het de kans op valpartijen die weer andere verwondingen met zich meebrengen. Hoe het komt dat spieren zwakker worden, als we ouder worden, is niet duidelijk. Het vinden van stoffen die de spieren versterken of op sterkte houden, is op dit moment dan ook de enige manier om de afname aan spierkracht tegen te gaan.

Bronmateriaal

"Caffeine boosts power for elderly muscles" - Eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Doug Wheller (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd