Egypte vroeg onlangs aan Duitsland om het 3.300 jaar oude beeld van de Egyptische koningin Nefertiti terug te geven, maar Duitsland weigerde. Het beeld zou ‘te kwetsbaar zijn om te transporteren’. Is dit waar? Of houden de Duitsers het beeld gewoon liever in eigen land?
Het borstbeeld, gemaakt door de beeldhouwer Tutmoses, is één van de bekendste kunstwerken uit de Egyptische Oudheid en werd gemaakt uit kalksteen. Het is volledig beschilderd. Vooral het grote contrast van kleuren maakt het beeld zo bijzonder.
Nadat het in 1912 ontdekt werd door de Duitse archeoloog Ludwig Borchardt, die op dat moment opgravingen verrichte samen met zijn team in Tell el-Amarna, nam Borchardt het beeld mee naar Duitsland, waar het tot op de dag van vandaag is te zien in het Neues Museum in Berlijn.
Het is niet de eerste keer dat de Egyptische autoriteiten het beeld terugvragen. Volgens hen is het beeld onrechtmatig verkregen en is het met valse papieren het land uitgesmokkeld. Vanwege de vruchteloze pogingen wil het hoofd van de Egyptische Oudhedenraad, Zahi Hawass, nu meer druk op Duitsland uitoefenen om de buste terug in handen te krijgen. In 1913 heeft het Duitse museum destijds verzwegen dat het om een beeld van de oude koningin ging, aldus Hawass.
Maar Duitsland is niet van plan te buigen voor de Egyptische druk. Het stelt dat het beeld legaal in Duitsland is en te fragiel om te transporteren. De kans dat de buste tijdens de verhuis zou worden beschadigd, zou te groot zijn, zegt het museum.