Bultruggen vormen vriendschappen

Bultruggen onthouden hun vrienden. Dit beweert een internationaal team van wetenschappers. Dit is opmerkelijk, want bultruggen behoren tot de groep baleinwalvissen. Walvissen binnen deze groep zijn minder sociaal ingesteld dan tandwalvissen, zoals de potvis, de bruinvis en de dolfijn.

Vrouwtjesbultruggen komen ieder jaar naar de Sint-Laurensbaai voor de kust van Canada om samen te eten en te zwemmen. De bultrug is de eerste ontdekte baleinwalvissoort, die in staat is om vriendschappen te vormen.

De onderzoekers uit Canada, Duitsland en Zweden houden de bewegingen van verschillende soorten walvissen al dertig jaar in de gaten. Ze gebruiken daarvoor fotografische identificatie technieken. Ze zagen hoe bultruggen ieder jaar elkaar weer opzochten. De langste vriendschap tussen bultruggen duurde zes jaar.

Mannelijke en vrouwelijke bultruggen zijn nooit vrienden. Daarnaast zijn vrouwelijke bultruggen alleen bevriend als ze ongeveer even oud zijn. De onderzoekers begrijpen niet hoe de walvissen elkaar iedere zomer weer weten te vinden. Ze denken dat de bultruggen geluid produceren om elkaar te vinden en te herkennen.

Op dit moment jagen walvisboten nog steeds op bultruggen. Het is de vraag of dit slim is, omdat hierdoor sociale banden tussen bultruggen op een ruwe manier verbroken worden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd