Buiten roken beperkt in New York

Vanaf vandaag mag in New York ook buiten in openbare gelegenheden niet meer gerookt worden. Welk land volgt?

Het strand. Times Square. De parken. Het mag niet meer. Rokers zullen voortaan andere plekjes op moeten zoeken om een sigaretje op te steken. Het is een radicale maatregel en de kans is groot dat deze ook in andere landen navolging vindt.

Navolging
Het was in 2003 dat de New Yorkers te horen kregen dat ze voortaan in restaurants, clubs en cafés niet meer mochten roken. In relatief korte tijd volgden tal van landen het Amerikaanse voorbeeld.

WIST U DAT…

…diverse organisaties in Nederland ervoor pleiten om sigaretten twee keer zo duur te maken?

Meerokers
De maatregel is in eerste instantie bedoeld om mensen die niet roken te beschermen tegen de mensen die wel graag een sigaretje opsteken. Tal van onderzoeken hebben aangetoond dat meeroken ook zeer gevaarlijk is. Jaarlijks sterven 600.000 mensen doordat ze ‘tweedehands rook’ hebben ingeademd.

Ontmoedigen
Daarnaast zal het rookverbod ook ongetwijfeld bedoeld zijn om New Yorkse rokers te ontmoedigen. Wie nu een sigaretje wil roken, zal een plekje moeten zoeken waar dat ongestraft kan. En dat kost wat tijd en moeite. Mensen die zich niet aan de regels houden, kunnen bovendien een boete verwachten.

Twijfels
Overigens is lang niet iedereen overtuigd dat de maatregel werkt. Experts wijzen erop dat meeroken buiten niet zo’n gevaar is. Mensen moeten echt heel dicht bij elkaar staan, willen ze elkaars rook inademen. Ook zijn sommigen bang dat de maatregelen ervoor zorgen dat rokers zich massaal op een klein terrein verzamelen, omdat dat in de verre omtrek de enige plaats is waar het nog mag. In zo’n klein gebied zou zoveel rook blijven hangen dat dat juist weer een gevaar voor de volksgezondheid wordt.

Rokers zijn vanzelfsprekend niet zo blij met de maatregel. Maar of hun klaagzang helpen zal? Waarschijnlijk niet. En als de maatregel eenmaal een succes is in New York is het niet ondenkbaar dat deze ook onze kant op komt.

Bovenstaande foto is gemaakt door Randall van Gurchom (via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd