Bruine beren doen om geheel eigen redenen aan orale seks

bruinebeer00

Wetenschappers zijn er getuige van geweest hoe een mannetjesbeer een andere mannetjesbeer herhaaldelijk oraal bevredigde. Het feit dat beide beren op jonge leeftijd wees werden, kan het opmerkelijke gedrag wellicht verklaren.

De onderzoekers beschrijven hun waarnemingen in het blad Zoo Biology. Het is volgens hen “de eerste beschrijving van fellatio in beren”. De onderzoekers observeerden twee mannelijke bruine beren die beiden in gevangenschap waren opgegroeid nadat ze als welpen hun moeders waren kwijtgeraakt. De bruine beren deden zeker tot hun tiende levensjaar meerdere keren per dag aan orale seks. Ze bevredigden niet elkaar. In plaats daarvan was het elke keer dezelfde beer die bevredigd werd en dezelfde beer die bevredigde. “Het gedrag werd een soort ritueel,” schrijven de onderzoekers. “De dienstverrichter nam altijd het initiatief.”

Het gedrag van de bruine beren is opmerkelijk. “Seksueel stimulerend gedrag dat geen verband houdt met de voortplanting is zeldzaam onder niet-menselijke (en in het bijzonder niet tot de primaten behorende) zoogdieren,” zo schrijven de onderzoekers. “Dergelijk gedrag kan een functie hebben binnen de hierarchie van een sociale soort. Maar in solitaire soorten kan zulk gedrag raadselachtig zijn en misschien zelfs wijzen op iets abnormaals.”

In het geval van de bruine beren denken de onderzoekers het gedrag wel te kunnen verklaren. Ze vermoeden dat het gedrag begon doordat de ene beer al op jonge leeftijd van zijn moeder gescheiden werd en dus maar kort zuigeling is geweest. Het zuigen aan de tepels van de moeder is voor jonge beren heel belangrijk: het voorziet ze niet alleen van melk, maar troost ook en zorgt voor een stukje binding met de moeder. Waarschijnlijk is de beer daarin te kort gekomen en om die reden met het opmerkelijke gedrag gestart. Omdat het vervolgens voor beide beren goed voelde, hield het gedrag stand. “Het suggereert dat het gedrag van sommige beren een leven lang beïnvloed wordt door het feit dat ze op jonge leeftijd wees zijn geworden,” concluderen de onderzoekers.

Bronmateriaal

"Fellatio in captive brown bears: Evidence of long-term effects of suckling deprivation?" - Wiley.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jim Chapman (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd