Bruin worden? Eet groente en fruit!

Met de zomer voor de deur wil iedereen wel een lekker bruin tintje krijgen. De meesten van ons zijn dan ook niet uit de zon weg te slaan. Maar er is een andere manier, zo blijkt nu uit wetenschappelijk onderzoek. Het eten van bepaalde soorten groenten en fruit maakt namelijk ook lekker bruin.

Leg de fruitschaal vol met cantaloupe meloenen en abrikozen en eet veel pepers, wortelen en spinazie. Dat is het schoonheidsgeheim als het gaat om een gezond en aantrekkelijk bruin tintje, zo concluderen onderzoekers. Uit hun studie blijkt dat een gezond dieet binnen een maand zichtbaar effect heeft.

Carotenoïden
Een perfect huidskleurtje wordt mede mogelijk gemaakt door natuurlijke chemicaliën: carotenoïden. Dit is een groep met zo’n 600 verschillende organische pigmenten. Veel van deze pigmenten komen in planten voor. De onderzoekers besloten te achterhalen in welke soorten groenten en fruit het pigment te vinden was.

Goudbruin
Proefpersonen werden in een experiment op dieet gezet en al snel bleek dat hun huidskleur veranderde. Sterker nog; hun kleurtje werd door anderen veel mooier gevonden dan de huidskleur van mensen die in de zon hadden gelegen. Het dieet zorgt namelijk voor een goudbruine tint, terwijl de zon een veel donkerder bruine huid veroorzaakt.

Het onderzoek zal wellicht gebruikt worden in diverse campagnes die mensen moeten stimuleren om meer groente en fruit te eten. Deze campagnes richten zich nu nog op de lange-termijngevolgen van het eten van groente en fruit, maar kunnen dankzij dit onderzoek nu ook schoonheidsidealen op korte termijn benadrukken.

Bronmateriaal

"Eat your way to a better tan" - Telegraph.co.uk

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd