Bruiloft maakt zorg voor kinderen lichter

Bruiloften zorgen ervoor dat familie en vrienden zich meer betrokken voelen bij het leven van de bruid en bruidegom en later ook eerder geneigd zijn om hen te helpen bij het opvoeden van hun kinderen. Dat zou ook de reden zijn dat veel stellen voor een grote bruiloft kiezen; ze willen hun gezinnetje veilig stellen. Dat blijkt uit onderzoek.

Wetenschapper Paul Zak is een expert op het gebied van hormonen. Hij weet precies hoe dit rare goedje onze trouw aan anderen beïnvloedt. Het Britse koppel Linda Geddes en Nic Fleming leken dat ook te begrijpen. Ze zijn beiden wetenschapsjournalisten en besloten van hun bruiloft een experiment te maken. Ze namen bij zichzelf en enkele gasten bloed af voor- en nadat ze hun geloften hadden afgelegd.

Professor Zak mat vervolgens de niveaus van diverse hormonen waaronder oxytocin: ook wel het knuffelhormoon genoemd. Dit hormoon hangt nauw samen met vertrouwen, aanhankelijkheid, empathie en vrijgevigheid. “De hypothese was dat we gedurende de ceremonie een toename van oxytocin zouden zien en dat dit het sterkst zou zijn bij de bruid en bruidegom, onze familie en goede vrienden,” vertelt Geddes. “Tot mijn grote opluchting bleek onze hypothese correct.”

Volgens Zak zorgt het samenkomen op een dergelijke ceremonie ervoor dat mensen emotioneel gebonden raken. Ze zijn daardoor eerder geneigd om zich in te zetten voor het gehuwde stel en eventuele kinderen. “Misschien houden we deze bruiloften niet alleen vanwege het emotionele aspect – de empathie en de liefde – maar omdat deze emoties ons helpen om ons als menselijk ras te handhaven,” concludeert hij.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd