Brood gaat twee keer langer mee dankzij nieuw verpakkingsmateriaal

Het verpakkingsmateriaal bestrijdt bacteriën en virussen en is ook nog eens gemaakt van natuurlijke materialen en dus heel milieuvriendelijk.

De onderzoekers maakten voor hun verpakkingsmateriaal gebruik van chitosan, een natuurlijk en afbreekbaar polymeer dat gemaakt wordt van de schalen van schelpdieren. Dat polymeer combineerden ze vervolgens met een extract van grapefruitzaden, dat onder meer anti-bacteriële en anti-virale eigenschappen heeft.

Polyethyleen
Het resulterende verpakkingsmateriaal is sterk en flexibel en daarmee vergelijkbaar met synthetisch polyethyleen dat nu veel gebruikt wordt om voedsel te verpakken. Maar het nieuwe verpakkingsmaterialen heeft daarnaast een aantal voordelen die polyethyleen niet heeft. Zo bestrijdt het bacteriën en virussen, maar houdt het ook ultraviolet licht tegen, waardoor voedselproducten langer meegaan. Experimenten tonen bijvoorbeeld aan dat brood dat met dit nieuwe verpakkingsmateriaal is ingepakt twee keer langer goed blijft dan brood dat in synthetisch verpakkingsmateriaal zit opgesloten.

Houdbaarheid
Omdat het nieuwe verpakkingsmateriaal gemaakt is van natuurlijke en afbreekbare materialen, is het ook veel beter voor het milieu. En ook het feit dat het verpakkingsmateriaal voedsel langer vers houdt, is goed nieuws voor het milieu, zo stelt onderzoeker Tan Yi Min. “Het verlengen van de houdbaarheid van voedselproducten betekent ook dat er minder voedsel wordt weggegooid. Dat is goed voor het milieu en de portemonnee.”

De onderzoekers willen in de nabije toekomst uit gaan zoeken wat het verpakkingsmateriaal met de houdbaarheid van de meest uiteenlopende voedselproducten doet. Ook hopen ze uit te gaan zoeken of het mogelijk is om het verpakkingsmateriaal op de markt te brengen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd