Bron van mysterieus gekwaak in Zuidelijke Oceaan eindelijk gevonden

antarctica

In de jaren zestig hoorden onderzoekers het voor het eerst: een mysterieus gekwaak in de Zuidelijke Oceaan. Decennialang bleef het een mysterie wie of wat het vreemde geluid maakte. Maar dat mysterie is nu opgelost!

Het mysterieuze gekwaak klinkt met name tijdens de winter in de Zuidelijke Oceaan rond Antarctica en voor de westkust van Australië. Wie of wat de geluiden maakt? Die vraag houdt mensen al jarenlang bezig. Onderzeeëers, vissen: onderzoekers hebben al van alles geopperd.

Luister zelf!

Nieuwsgierig hoe het mysterieuze gekwaak klinkt? Luister hier!

Maar nu zijn ze er uit. Het is een dwergvinvis. Dat concluderen onderzoekers nadat ze dwergvinvissen van zendertjes voorzagen die tevens geluiden opnamen. Overdag observeerden ze de dwergvinvissen vanuit de boot. Op het moment dat het gekwaak klonk, waren de dwergvinvissen de enige aanwezigen in het gebied.

Dat het de dwergvinvis is, is verrassend. onderzoekers wisten niet eens dat de dwergvinvis tijdens de winter in de wateren rond Antarctica te vinden is. Blijkbaar blijven sommige dwergvinvissen een heel jaar in het gebied rond Antarctica hangen, terwijl anderen ‘s winters naar hogere breedtes trekken. “De resultaten hebben belangrijke implicaties voor ons begrip van deze soort,” vertelt onderzoeker Denise Risch. “We weten niet veel over deze soort, maar nu hebben we de kans om daar – mede dankzij de zendertjes – verandering in te brengen, met name in het afgelegen Antarctisch gebied.”

Bronmateriaal

"Scientists Identify Source of Mysterious Low-Frequency Sound Heard for Decades in the Southern Ocean" - NOAA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Ari S. Friedlaender / Oregon State University.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd