Broccoli verlaagt kans op prostaatkanker

Een nieuwe reden om broccoli te eten: het verlaagt de kans op prostaatkanker. De gezondste groente bevat de kankerwerende molecuul sulforafaan. Dit stofje zoekt en doodt kankerstamcellen. Ook voorkomt het dat nieuwe tumoren kunnen groeien.

Eigenlijk is dit niets nieuws onder de zon, want in mei dit jaar kondigden onderzoekers aan dat broccoli een doorslaggevende rol kan spelen in de strijd tegen borstkanker. Dat broccoli de kans op prostaatkanker verlaagt, hadden we stiekem al een beetje verwacht.

Sommige mensen hebben het PTEN-gen (phosphatase en tensinambtgenoot). Dit gen zorgt ervoor dat cellen niet te hard vermenigvuldigen en dat de levensduur van cellen wordt verlengd. Mensen met het PTEN-gen hebben minder kans om kanker te krijgen.

De molecuul sulforafaan helpt niet bij mensen met het PTEN-gen. Het helpt echter wel bij mensen zonder het PTEN-gen. En dat is goed nieuws, want deze mensen kunnen wel wat extra hulp gebruiken in de strijd tegen kanker. Sulforafaan maakt cellen minder competitief en verlaagt dus hun activiteit.

De prostaat is een klier, die deel uitmaakt van het mannelijke voortplantingssysteem. Er treden regelmatig kleine problemen op met de prostaat als mannen ouder worden. Ook grote problemen, zoals prostaatkanker, treden voornamelijk op bij oudere mannen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd