Broccoli: nieuw wapen tegen borstkanker

Broccoli kan wel eens een doorslaggevende rol gaan spelen in de strijd tegen borstkanker. De supergroente bevat sulforafaan. Dit stofje zoekt en doodt kankerstamcellen. Ook voorkomt het dat nieuwe tumoren kunnen groeien. Dat concluderen onderzoekers.

De huidige chemotherapieën werken niet tegen kankerstamcellen. Toch zou dat wel moeten; volgens wetenschappers is het uitschakelen van de kankerstamcellen dé manier om kanker onder controle te krijgen. Dat broccoli wellicht over de gave beschikt om de kankerstamcellen te doden, mag dan ook een doorbraak worden genoemd.

Borstkanker
De onderzoekers bestudeerden de invloed van sulforafaan in muizen en cellen. “Sulforafaan is eerder al bestudeerd vanwege de invloed die het heeft op kanker, maar dit onderzoek toont aan dat het de kankerstamcellen die borstkanker veroorzaken, afremmen,” vertelt onderzoeker Duxin Sun. “Dit nieuwe inzicht suggereert dat sulforafaan of een extract van broccoli kanker kan voorkomen en behandelen door de belangrijke kankerstamcellen aan te pakken.”

Effectief
Wanneer kankercellen eenmaal met sulforafaan behandeld zijn, kunnen ze geen nieuwe tumoren meer ontwikkelen. Uit laboratoriumonderzoek blijkt bovendien dat borstkankercellen door toedoen van sulforafaan in aantal afnemen. Het stofje is overigens niet alleen effectief, maar ook voorzichtig: gezonde cellen en weefsel worden door het stofje niet aangetast.

In de tests werden grotere concentraties sulforafaan gebruikt dan men door het eten van broccoli binnenkrijgt. Wetenschappers werken nu aan een manier om sulforafaan aan broccoli te onttrekken en te bewaren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd