Broccoli helpt longen schoon te houden

  Nieuw onderzoek wijst erop dat stofjes in broccoli ons immuunsysteem helpen om schadelijke bacteriën uit onze longen te verwijderen.

  Onze longen moeten goed schoongehouden worden en daarom zijn er speciale witte bloedcellen die met deze taak belast zijn. Ze verwijderen bacteriën, maar ook bijvoorbeeld stofdeeltjes uit de longen en voorkomen zo infecties. Maar dat systeem werkt niet bij iedereen even goed.

  COPD
  Mensen met COPD en rokers hebben veel moeite om hun longen schoon te maken. Dat komt doordat een chemisch proces dat betrokken is bij de schoonmaak niet plaats kan vinden. Wetenschappers hebben nu ontdekt dat bij het kauwen op broccoli een stofje vrijkomt – sulforafaan – dat dit chemische proces herstelt. Het stofje zit ook in bloemkool.

  WIST U DAT…

  Experiment
  De onderzoekers verzamelden enkele defecte ‘schoonmakers’ uit de longen van 43 mensen met COPD en stelden ze bloot aan bacteriën die infecties veroorzaken. De monsters die waren blootgesteld aan sulforafaan – het reddende stofje uit broccoli – begonnen hun best te doen om de bacteriën op te sporen en te verwijderen. Blijkbaar was het schoonmaakproces nu hersteld.

  Rokers
  De wetenschappers waren benieuwd of de methode ook bij rokers zou werken. En dus stelden ze een groep muizen één week of zes maanden bloot aan rook. Beide groepen hadden daarna meer moeite met het verwijderen van bacteriën. De onderzoekers behandelden de dieren met sulforafaan en dat gaf de schoonmaak een boost. Het aantal schoonmaakcellen nam niet toe, maar de cellen gingen wel beter functioneren.

  Nader onderzoek moet aantonen of het ook bij mensen werkt en hoeveel broccoli er gegeten moet worden voor de methode aanslaat. Er is inmiddels een klinisch onderzoek gestart waaruit moet blijken of het stofje in broccoli de longfunctie van mensen met COPD verbetert.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd