Britten zonder Frans ingrijpen hopeloos ouderwets

 GESCHIEDENIS  Het is maar goed dat de Fransen 6000 jaar geleden de moeite hebben genomen om naar Groot-Brittannië te varen en daar het boerenbedrijf te introduceren. Zonder deze Franse, moderne invloeden zouden de Britten namelijk nog jaren hebben gejaagd en verzameld. En dat is zóó 4000 jaar voor Christus.

Mark Collard van de Simon Fraser University in Brits Columbia, Canada bestudeerde samen met zijn collega’s verschillende oude beenderen, hout en granen om de bevolkingsgroei vast te leggen. Hij gebruikte hiervoor de C14-datering.

Uit het onderzoek bleek dat de bevolking 6000 jaar geleden in 400 jaar tijd verviervoudigde. Zo’n enorme toename van de bevolking in zo’n korte tijd wijst erop dat de jagers en verzamelaars zijn overgestapt op het verbouwen van gewassen. Maar het is volgens Collard uitgesloten dat zij het boerenbedrijf op eigen kracht hebben ontdekt en toegepast. Daarvoor is de bevolkingsgroei in deze korte tijd te groot. Keramiek uit diezelfde periode ondersteunt Collards vermoeden. De potten zijn namelijk afkomstig van Franse immigranten. Zo’n honderd jaar later zou er dan nog een tweede groep immigranten naar Engeland zijn gevaren. Zij vestigden zich in Schotland.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd